Sigorta Neden Atar

 

Elektrik Sigortası Neden Atar?

Elektrik sigortası, elektrik tesisatı üzerinde beslenilen hat üzerindeki anlık yüksek gerilimaşırı akımkısa devrenominal akımın üzerinde akım geçişi gibi elektriksel olumsuzlukların önüne geçebilmek için termik ve manyetik özelliklerle elektrik enerjisini kesen bir güvenlik önlemidir.

Seçimi doğru yapılan bir elektrik sigortasının atmasının sebepleri; şebekede anlık gerilim yükselmesi, sigorta nominal akımı üzerinde akım çeken aşırı yükler, bozulan elektrikli cihazlar, güvenlik önlemi olmayan kablolu priz çoklayıcıları, elektrik tesisatında kullanılan iletken kabloların hatalı seçilmesi, sadece yüksek akım çeken çamaşır makinesi, fırın gibi yüklerin beslenmesi için çekilen prizlere başka yüklerinde bağlanarak hat üzerinde aşırı yük oluşturulması, su ve tozun yoğun olduğu ortamlarda uygun priz-anahtar gruplarının kullanılmaması sonucu oluşabilecek kısa devreler olarak özetlenebilir. Kısadevere Anında Kral Elektrik Ustalarını Arayın

Sigorta seçimi, elektrik tesisatında kullanılan iletken kabloların ömrünü de etkilemektedir.

Eğer hattın kapasitesinin üzerinde bir akım geçtiğinde elektrik enerjisini kesmeyen bir sigorta kullanılırsa iletkenler zamanla ısınarak çevresindeki PVC (Polivinil Klorür-Polyvinyl Chloride) yalıtkan malzemenin bozulmasına neden olacaktır.

Özelliğini kaybetmeye başlayan yalıtkan malzeme, çevresindeki diğer hatlara veya elektrik akımının akabileceği herhangi bir iletken üzerine atlama yapabilir. Bu durum çarpılma, yangın gibi risklere sebep olabileceğinden can güvenliği açısından tehlike oluşturmaktadır.

 Bu Durumda Kral Elektrik Ustalarını Arayın

 

Sigorta üreticileri, küçük farklılıklar olsa da genellikle hat üzerinden geçen nominal akımınB tipisigortada 3-5, C tipi sigortada 5-10, D tipi sigortada 10-14 katı geçen akımlarda, sigorta içerisindeki manyetik kesme yapısı ile 1 saniyeden daha kısa sürede elektrik enerjisini kesmeye uygun olarak üretilmektedir.

Sigorta seçimi; uygulama türü, elektrik yükünün özelliği, açma süresi hesabı, gerekli nominal akım hesaplamaları, selektivite uygunluğu ve akım-açma süresi eğrisi incelenerek yapılmalıdır.

 

İç tesisat hesaplamalarında sigorta seçimi selektivite denilen büyük nominal akımlı sigortadan küçük nominal akımlı sigortaya geçiş şeklinde sıralı yönteme göre yapılmaktadır.